Mimar Sinan Anması

Türk mimarlık tarihinin en büyük ustası olarak kabul edilen Mimar Sinan,  ölümünün 431. yılında Ankara’da saygıyla anıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Derneği 1927, Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği (KORDER), Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ndeki (DTCF) Mimar Sinan heykeli önünde anma gerçekleştirdi.

Yapılan ortak açıklamaya Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Türk Serbest Mimarlar Derneği Başkan Yardımcısı Ali Osman Öztürk, Türk Serbest Mimarlar Derneği Genel Sekreteri Çiğdem Alp,  Mimarlar Derneği 1927 Başkanı Lale Özgenel ve KORDER Yönetim Kurulu Üyesi Ali Fuat Tek katıldı.

Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Derneği 1927, TSMD ve KORDER olarak; eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 431.yılında anmak üzere bugün yine Sinan’ın heykeli önündeyiz.  Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur. Yapıtları ayrıca; ‘insanın yaratıcı dehasının başyapıtları’ ve ‘insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri’ olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş;  Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınmıştır. Sinan’ın mirası; mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Bütünlük içinde korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı, yapılı çevre kültürünü modern çağa taşıyamayan kamusal politikalar aracılığıyla tahrip edilmekte; Büyük Usta’ya öykünen, Sinan taklidi cami mimarlığı tekrar tekrar üretilmektedir. Cumhuriyet devrimi ve genç Türkiye’nin modernleşme sürecinde; kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar terk edilmekte, aksine başta Ankara’da uzun yıllardır tanıklık ettiğimiz şekilde Cumhuriyet mimari mirasına karşı düşmanca sürdürülen yıkım ve tahribatlar devam etmektedir. İnsanlık mirası olan mimari ve kültürel mirasımız tutarsız ve rant odaklı planlama politikaları nedeniyle geri dönülemez biçimde zarar görmektedir. Oysa bu topraklarda barışın ve demokrasinin sürekliliğinin sağlanmasında, kültürler ve dönemler arası diyaloğu zamanının ötesinde anlayışıyla 16. yüzyılda çözmüş olan Koca Sinan bizler için ışık tutmalıdır. Büyük Usta Mimar Sinan’ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken, ülkemizin yerel seçim süreçlerini geride bıraktığı bu günlerde başta karar vericiler olmak üzere herkesi doğaya, yapılı çevreye, yüzyılların oluşturduğu tarihi dokuya ve Cumhuriyet Dönemi’nin değerli eserlerine yapılan saldırılara son vermeye, çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”